Annorlunda Janssons frestelse

3-5 pers

 

ca 800-1000 g rättika, potatis eller annan rotfrukt ( blanda gärna i morot och få en rotfrukts Janssons)

1 gul lök

125 - 150g anjovis ( 1 burk) + spad       ( jag andvänder gärna mer fisk eftersom det är gott)

2-2,5 dl vispgrädde eller 0,5 dl mjölk och 1,5-2 dl Vispgrädde

Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

Skala och strimla rättikan. Koka rättikan i 10 -15 minuter i lättsaltat vatten och häll av i ett durkslag. Finhacka löken. Smörj en ugnsform och fyll den med lite drygt hälften av rättikan. Salta och peppra. Lägg den hackade löken ovanpå rättikan och fördela ut anjovisen uppepå. Häll på lite av spadet från anjovisen. Ha på resten av rättikan och ha på ytterligare lite salt och peppar. Häll på grädden och gratinera i ca 40 minuter i 200 grader. Känn med en provsticka så att rättikan är mjuk.

(För mig som har varmluftsugn räcker det med 30 min på 175-200 grader )

RSS 2.0